Argyreia Nervosa Mag



Argyreia Nervosa
(Hawaii törperózsa, Hawaii baby farózsa, elefánt kúszónövény, ezüst reggeli glória, elmosódó reggeli glória)

Előfordulás:
Hawaii.
Kinézet:
Évelő kúszónövény. Ideális körülmények között akát 9-10 m magasra is megnő.
Levelei élénkzöldek, tényleg hatalmasak (mint két összeillesztett tenyér), éles szélűek, szív alakúak. A levelek hátoldala hasonlóan a szárhoz apró szőrökkel fedett, amitől ezüstösen csillog. Bársonyos tapintatú. Spirálvonal mentén egyenként erednek a szárról. A levélnyél, szár találkozásánál új hajtások erednek.
A friss hajtások szára zöld, szőrös, a nyári meleg hónapokban havonta akár 30 cm-t is nő. Ha támasztékot talál feltekeredik rá. Az előző évi szárrészek elfásodnak, barna kérgük alakul ki.
Termesztés:
A magokat 24 órára vízbe kell áztatni, majd egy nedves, de levegős, penészspórával nem szennyezett átmeneti közegbe (pl papírzsebkendő, vatta, nedves szivacs...) kell helyezni, amíg a gyökere nem kezd nőlni. Ekkor rögtön jó nedvtartó földbe 2 cm mélyen kell elültetni, a gyökérkével felfelé. Elvileg az áztatás után közvetlenül is földbe helyezhető volna, de ha öregebb magokhoz sikerült csak jutni, azok nagyrésze már ne csíraképes. Így csak az eleve életképes magvak kerülnek cserépbe. A kikelt hajtások meleg, napfényes helyen gyorsan nőnek, érdemes eleve nagy cserépbe egyesével elültetni őket.
Az Argyreianak nagy a fényigénye, ezért télen még napos helyen is a leveleinek a nagy részét elhullajtja. Télen a szár csak nagyon kis szakaszokat hajt az új levelek pedig aprók maradnak.
Az Argyreianak nagy a hőigénye is. Amíg az éjszakai hőmérséklet nem marad tartósan 10 C felett nem célszeru kiültetni. Május közepe, vége talán már biztonságos. A május eleji hideg esőzések alatt a palánták levelei a 4-5 C nappali hőmérsékleten hidegkárosodást szenvedhetnek.
Igazán jól a júliusi, augusztusi kánikulában érzi csak magát. Bőséges öntözés mellett látványosan növekszik és hozza az új hajtásokat, különösen a fás részéről, ahonnan már lehullottak a levelek a télen.
LSA tartalma miatt emberi fogyasztásra alkalmatlan!
Ár: 3 mag: 3500ft
10 mag: 8500ft
Minden szállítási költséggel együtt !!!

0 megjegyzés: